Scrum boards Wat kan ik met een scrum board?

Het Scrum board

Als je werkt met Scrum kan een Scrum board een handig hulpmiddel zijn om de status van je taken tijdens een Scrum sprint zichtbaar te maken. Een Scrum board wordt ook wel een scrum takenbord genoemd. Simpelweg, omdat je alle taken die je tijdens een sprint gaat uitvoeren (de sprint backlog), met post-its of scrumcards op het bord kleeft. De belangrijkste bovenaan, de minder belangrijke taken daaronder. Het scrum board is een whiteboard dat ingedeeld is in drie kolommen:

  • To do: dit zijn taken die je nog moet uitvoeren;
  • Doing: dit zijn taken waaraan je op dit moment werkt;
  • Done: dit zijn de taken die je succesvol hebt afgerond.

Overzichtelijk en motiverend

Je scrumcards of post-its met de taken worden van de linkerkant van het bord (to do) naar rechts (done) verplaatst zodat alle sprint backlog items een status meekrijgen. Zo is het duidelijk welke taken er al zijn volbracht en wat je nog moet. Dit werkt erg overzichtelijk en motiverend! Het ultieme doel is natuurlijk om alle taken binnen één sprint af te ronden. Mocht je een taak nog niet onder ‘done’ staan, dan gaat deze terug naar de Product Backlog zodat de Product Owner kan bepalen of hij meegenomen kan worden in de volgende sprint.

Het Scrum board wordt gedurende alle sprints, maar zeker ook erg actief tijdens de daily standup scrum meetings, gebruikt.

Tip: een fysiek scrum board werkt beter dan een elektronische variant

Tegenwoordig gaan vele bedrijven waar met Agile & Lean wordt gewerkt over op het ‘nieuwe werken’. Teamleden lopen elkaar daardoor steeds mis. Hierdoor ontstaat er een hoop frustratie. De teamleden willen graag meer bij elkaar zitten om elkaar te informeren en te inspireren. De meest efficiënte manier om dit te doen is immers face-to-face. Dit is dus al direct één goede reden waarom een fysiek scrum board beter is dan een elektronische variant.

Een fysiek scrum whiteboard is vaak groot genoeg om vanuit je bureaustoel te zien en is snel aan te passen.
Waar bij de elektronische variant enkele taken of acties buiten het zicht blijven, geeft het fysieke scrum takenbord een compleet overzicht van alle user stories waardoor je bewust blijft van alle taken die je nog moet afhandelen.

Aan de slag met Scrum!

Een scrum takenbord kun je natuurlijk ook zelf creëren! Met matrixtape maak je een driedeling, met titelkaders zet je boven elke kolom de gewenste titel: to do, doing en done. Voor het ‘scrummen’ gebruik je post-its of liever scrumcards, en aan de slag! Maar, wist je dat je nòg meer betrokkenheid bij scrum teamleden kunt creëren als je gebruik maakt van een bedrukt scrum takenbord?

Een maatwerk bedrukt scrum takenbord

Bij Scrum is het belangrijk dat alle teamleden van het multidisciplinaire team, gemotiveerd worden en blijven! Een bedrukt scrum board op maat kan daarbij helpen. Je bedrijfslogo, belangrijke huisstijlelementen en je eigen quotes op het bord, dat zorgt voor herkenning. Een maatwerk scrum board in jullie huisstijl fleurt de kantoorruimte natuurlijk ook direct flink op. Vraag daarom snel een offerte aan en begin met scrum op jullie eigen, maatwerk scrum takenbord!